Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Companiile incearca adesea la sfasit de exercitiu financiar o “imbunatatire “ a situatiei numerarului , pentru a obtine o mai buna imagine a situatiei fluxului de numerar.
La prima vedere, aceasta functioneaza. Insa intarzierea platilor catre furnizori, reducerea nivelurilor stocurilor si cresterea gradului de colectare a creantelor, desi poate genera o situatie mai buna a capitalului de lucru, aceste castiguri nu dureaza insa pana la sfarsitul primului trimestru.
Mai mult, aceasta incercare se poate dovedi o pierdere de timp si efort.
Companiile incep anul contampland un set de date care implica reduceri , care sunt stresante pentru organizatie, afecteaza relatia cu furnizorii si clientii si care pe termen lung afecteaza profitabilitatea.
Pentru ca sa se produca o imbunatatire sustenabila a pozitiei numerarului , companiile ar trebui sa se concentreze pentru cresterea eficientei capitalului de lucru:
1. Cei care colecteaza incasarile trebuie sa se concentreze pe conturile care trebuie si sa aplice tehnici strategice de colectare, sustinute de masuri corecte de incasare si stabilind targeturi de numerar.
2. Inlaturarea scuzelor clientilor pentru neefectuarea la timp a platilor prin reducerea numarului de dispute cauzate de cause interne controlabile , cum ar fi :stabilirea pretului, discounturilor, erorilor de cantitate, etc.
3. Analiza atenta si alinierea termenelor de plata pentru clientii cheie.
4. Ajustarea termenelor de plata pentru furnizori pentru a asigurarea un cash flow mai bun ;
5. Eliminarea rutinelor de plata. Inlaturarea platilor inainte de termen pentru a creste eficienta platilor si penalizarea furnizorilor in cazul in care nu se conformeaza cu procesul, in scopul de creste eficienta procesului;
6. Revizuirea politicilor cu privire la nivelul stocurilor pentru a ne asigura ca stocurile in exces sunt reduse pana la sfarsit de an;
7. Asigurarea ca planurile de sfarsit de an iau in considerare nevoile primului trimestru si oferirea clientilor de posibilitati de a accepta livrari de sfarsit de an pentru a maximiza potentialul de vanzari si pentru reducerea buffer-ului de stocuri.
8. Analiza produselor pentru a vedea care sunt cu flux mai lent si cu risc mai ridicat de degradare. Aceasta are ca rezultat reducerea cheltuielilor cu stocurile scoase din gestiune care urmare a degradarii.
9. Legarea criteriilor de performanta anuale, de indeplinirea de targeturi privind capitalul de lucru pentru sfarsitul de an .
10. Verificarea pentru asigurarea ca exista o modalitate prin care care se poate monitoriza impactul si efcienta masurilor luate asupra capitalului de lucru, toate acestea cu scopul de a permite managementului identificarea actiunilor care au capacitatea de a schimba in bine procesul.
Aceste masuri au fost sintetizate de Dan Ginsberg, consultant intr-o companie americana axata pe imbunatarirea proceselor privind capitalul de lucru , intr-un articol publicat pe site-ul CFO.com.